onsdag 6 juli 2011

Pannus.

Nu har vi varit hos vetten för att undersöka Rubens öga. Förra veckan så sa vetten att det kunde vara en tumör eftersom hon inte hade sett något liknande. Och jag har ju gått och oroat mig en hel vecka!
Igår på återbesöket var det den andra vetten som tog emot oss och hon sa direkt att hon tyckte att det liknade något som heter "Chronic superficial keratitis (pannus)".
Eftersom ögondropparna som Ruben har fått i en vecka har hjälpt så är det troligtvis det.

Lite fakta om Pannus: Kronisk förändring av hornhinnan med inväxt av blodkärl, ärrbildning och deponering av kolestrolkristaller i hornhinnan samt invandring av pigmenterade celler.
Sjukdomen orsakas av en lokal inflammatorisk process och har ett samband med kroppens immunförsvar.

Eftersom sjukdomen är kronisk så kommer Ruben att få behandling i form av ögondroppar i hela sitt liv.
Nu först ska vi börja trappa ner behandlingen sakta i flera veckor och om symptomen kommer tillbaka så är det Pannus som han har.
I så fall så måste man testa sig fram hur ofta han ska ha droppar resten av sitt liv. Men, troligtvis så blir det bara att han behöver en droppe, en gång i veckan och det är ju inte särskilt ofta!
Ger man bara dropparna så hålls sjukdomen i schack och Ruben kommer inte på något sätt att påverkas av sjukdomen. Skönt! Jag som nästan hade dödförklarat honom!

2 kommentarer:

  1. Så skönt! Även om inte Ruben är den mest sociala av dina hundar; så hör han till bilden av din flock :-)

    SvaraRadera
  2. Tack! Ja, Ruben har varit med mig i så många år nu att det skulle kännas så väldigt tomt utan honom. Och tänk att han har överlevt 3! hundar; Aston, Paula och Mixa...

    SvaraRadera