torsdag 23 augusti 2012

Varierande träning!

Igår kväll tränade vi inomhus. Så här gick det; 
JUNI; Vi började med att träna Utg. Juni kom i Utg, men satte sig lite för långt fram. Så där ska det finslipas!
Sedan fick hon Kvalitetssäkra Sitt och Ligg med Doggie-zen
Efter det så fick hon träna två nya moment; Hålla fast (träapport) och få belöningen i burken en bit från henne . Det gick bra; Hon höll tills klicket kom och sedan gick hon till burken och tog godiset. 
Det andra nya momentet var att markera under vilken av två upp och ner vända plåtburkar som en godisbit var placerad. Hon markerade genom att peta med nosen på burken och hon valde rätt varje gång!

Vi tränade också på att Juni skulle lägga leksaker i lådan som placerades mitt på golvet. 
Ass gav Juni en leksak som gavs ovanför lådan. Juni kan ju Hålla fast, så nu klickades det när hon släppte leksaken i lådan. Vi gjorde några upprepningar innan vi avbröt.
Nu är ju Juni helt klickertränad så hon vet ju att aktivitet ger klick + belöning. Så hon ställde helt plötsligt ner ena frambenet i lådan. Och hon fick klick + belöning! Sedan ställde hon sig upprepade gånger med båda frambenen i lådan. Klick + belöning varje gång, kan ju bli ett roligt trick!

Efter en stund, när vi hade slutat träna, så gick Juni fram till TV-bänken, öppnade lådan (som hon aldrig öppnat förut) och tog ut en Närsöksdummy. Sedan gick hon med Dummyn till leksakslådan och la den där!
Undrar vad hon tänkte när hon gjorde så?

När vi har tränat Tända/släcka lampan så har man behövt stå bredvid lampknappen. Igår satt jag några meter ifrån lampknappen och sa: "Juni, lampan". Hon gick fram och tryckte på knappen! Nu tog hon i lite för lite, så lampan tändes inte, men det kommer med tiden.
Juni tränar med energi hela sina träningspass.

BILLY; Först fick han träna på att peta på post-itlappen när den satt fast på en skåpdörr. Det gick bra och lappen placerades en bit under lampknappen. Han var flera gånger på väg att hoppa upp mot lappen, men den här gången gjorde han det inte. Kanske nästa gång!
Han fick också Kvalitetssäkra Sitt med Doggie-zen. Och nu sätter han sig ganska snabbt, han har ju inte varit så mycket för att sitta. Stadigt sitter han också!

Även han fick träna på att Städa (lägga leksaker i lådan). Han fick göra på samma sätt som Juni och det fungerade bra. Det kändes som att han kommer att lära sig det först av hundarna!
Efter det så fick han också träna något nytt, ett Freestylemoment; Att först stå och sedan gå med ass mellan hennes ben. Det momentet som Doris älskade!
Ass visade Billy att ställa sig mellan hennes ben och när han stod där så kom klick + belöning. Han fick göra några upprepningar och sedan började ass gå framåt och Billy gick fint med mellan benen.
Sedan så började ass att gå baklänges och Billy följde snyggt med!
Det som förvånade mig och gjorde mig så glad var att Billy tränade så länge och med energi hela tiden. Ett riktigt, riktigt bra och kul träningspass med honom! Nu har han nog förstått vad klickerträning går ut på! Och så hade jag ju bra belöning som hundarna gillar, torkad blodpudding!

AGNES; Hon fortsatte sin träning med att trycka nosen mot post-itlappen som satt på skåpdörren. Hon trycker bra och nästa gång så ska jag öppna skåpdörren lite och lägga till signalen: "Stäng dörren". 

Sedan fick Agnes även hon Kvalitetssäkra Sitt och hon reste sig inte en enda gång. Satt stadigt!
Efter det så tränade hon att Backa på vänstra sidan och det kan hon.
Igår blev det inte så mycket mer för Agnes. Hon är väldigt kul att träna med eftersom hon är så entusiastisk!



Agnes sitter och softar på balkongen.


Idag hade jag ärenden på stan. Vi gick genom skogen på väg dit så att hundarna fick springa av sig först. När vi kom upp på stan så drog Juni direkt mot fontänen! Precis som Lycka! Och så klart så fick alla tre doppa sig. 
Hundarna är ju vana att vara med mig överallt och sköter sig jättebra. När vi stannar till så sitter/ ligger de lugnt bredvid mig. Det är särskilt viktigt att Juni kan slappna av i olika miljöer. Det krävs av en Servicehund! 
En stund så fick Juni gå lös och hon skötte sig exemplariskt; Höll sig i närheten, gick inte fram till någon människa och när jag stannade till en liten stund så kom hon och satte sig bredvid mig. Lillan är så duktig!


På vägen hem så gick vi genom Gruvstadsparken, där det finns får. Agnes, som var lös, sprang fram till staketet, tittade på fåren ett par sekunder och sen gick hon därifrån. Hon tyckte inte att de var så intressanta...
Billy och Juni tyckte att de var läskiga och ville inte gå fram först. Efter en stund närmade sig Juni staketet...


...och satte sig för att titta på fåren!

Billy ville inte alls gå fram. Han höll sig en bit därifrån hela tiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar